Min mormors gebis

Min mormor havde gebis. Når hun tyggede tyggegummi, klaprede det om kap med hendes strikkepinde.

Min morfar tyggede skrå og sparkede engang til min mormor i søvne, fordi han drømte at han spillede fodbold. Hun fik vist nok et blåt mærke. Han grinede på den der morfaragtige måde da hun fortalte os det.

Min mormor havde en kuffert fuld af slik. Med nøgle til. Engang blev den væk, nøglen, og da vi brød kufferten op, var chokoladen helt grå af ælde, og vingummierne stenhårde.
Min morfar spiste det alligevel. Han var ligeglad. Badass.

Min mormor havde også kassevis af Anders And blade, sirligt bundtet efter årgang, med sejlgarn om. Vi gik med i kælderen, ned ad bagtrappen hen i kælderrummet, hvor der lugtede af gammelt støv og beton og jord og kælder, og valgte et bundt hver.
Oppe i stuen lå vi på maven på gulvet i en doven solstråle, med hver vores bunke Anders And, og læste og læste og læste.
Til lyden af min mormors klaprende gebis.

Min mormor var ikke så god til madlavning. Kartoflerne var altid helt kogt ud og melede, og sovsen så salt at kartoflerne flød ovenpå. Men vi fik ymer med rugbrød og puddersukker på til morgenmad når vi var på besøg. Og puddersukkermadder på franskbrød med tandsmør.
Det elsker jeg stadig.

Og når vi var på ferie på campingpladsen, nede hos Kysse-Kirsten og de andre, kom vi med til banko og vandt spegepølser eller sad i solen under parasollen og gættede hver vores krydsogtværs, min bror, min morfar og jeg.
Min mormor kogte kartofler til kartoffelmel.
Eller tog på stranden hvor jeg mindes at bølgen var brun som i Shu Bi Dua sangen hvor nogen spejler æg og ikke blå, som i sommerhuset, hvor vi brystede os af at have “Danmarks reneste badevand 10 år i træk”.
Vi var ligeglade. Vi havde spande og skovle og begravede vist min morfar der sov til middag, mens min mormor tyggede tyggegummi så gebisset klaprede.

Det var rart at være barn dengang verden bestod af udkogte kartofler og lyden af min mormors gebis og min morfars milde snorken når han sov middagslur i stolen i solen, med en avis på maven.

Og Anders And.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s