De mærkelige ting, vi siger til vores børn

-for at lære dem at tale pænt!

I dag: “Be’ om!”

Hvad er der nu i vejen med at lære vores unger at tale korrekt dansk, så de har et grundlag at falde tilbage på, når de får sprogforståelse nok til selv at forvanske og forvandle og forvalte det?
Det er jo ikke korrekt dansk at lære børn at sige “be’ om”!
Alligevel står vi og siger “Kan du sige ‘be’ om?'” -når ungen siger “gi’ mig!” og man ender med børn der sidder og bræger “be’ om smøøøørreeet” til samtlige måltider (hvor der er smør på bordet, forstås)

Hvorfor fanden skal han sige “be’ om”??
Det er jo bydeform og noget vrøvl!
Lær ham dog istedet at sige “Må jeg få mælken?” eller “vil du række mig smørret?” eller “jeg vil gerne have en riskiks/figenstang/chokolademus/justérflad/etc.”

Lær ham at udtrykke sine ønsker -lad være med at forkrøble hans sprog! Det skal han tids nok vokse op og finde ud af selv -men man bliver nødt til at bygge det op før han kan bryde det ned. Det nytter ikke noget at vi kun giver vores eget forkrøblede sprog videre til vores afkom -det giver bare problemer i skolen, når de tror de kan bruge ordene som det passer dem, for “sådan siger min mor altså!” -nåmmen så er din mor altså galt afmarcheret, min fine ven!

Når du lærer ham at sige “be’ om smørret!” så lærer du ham jo i virkeligheden at han skal sige til dig at DU skal bede om smørret -og det er noget vrøvl! Stop det så. Tak.

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s